Csaltkek bks halaknak
Elfordulhat velnk, hogy a horgszs befejeztvel marad az etetshez s a csalizshoz hasznlt ftt kukoricbl, ftt bzbl. Aztn a legkzelebbi horgszkirndulsnl tapasztalhatjuk, hogy az elfelejtett etet- s horgszcsalink megsavanyodott vagy megbdsdtt. Gondolhatjuk, ha mr a csalink megromlott, legfljebb a vzbe szrjuk a halaknak, htha megeszik, esetleg prbaknt horogra is tznk belle. Ilyenkor elfordulhat, hogy meglepetten tapasztaljuk, a romlottnak vlt csalira sok kapsunk van. De az ellenkezje is trtnhet, hogy minden hal elmenekl a kzelbl. Mg egyszer az „illatoz” csalira szp pontyok, dvrek, jszok kaptak, mskor hozz sem nylnak.
Ennek a jelensgnek az a magyarzata, hogy az erjeds lehet alkoholos s tejsavas - ami kedvez az eredmnyes horgszatban, vagy lehet ecetsavas, vassavas, esetleg fehrjebomlsi folyamat, vagyis rothads. Ezekben az esetekben az ilyen „szag” ftt kukorict, bzt messze elkerlik a halak.
Legismertebb az alkoholos erjeds, amelynek sorn az lesztgombk a cukrot szessz alaktjk, s az alkohol mellett ms kellemes zanyagok is keletkeznek. A jellegzetes lesztzt szintn kedvelik a halak. Mg azt is meg kell jegyeznnk, hogy legtbb esetben az alkoholosan s tejsavasan erjesztett csaltkek sokkal jobbak a vanlival, nizzsal, mzzel vagy brmilyen ms gymlcslvel zestett csaliknl!
Alkoholos erjeszts hzilag: egy literes befttesveget tltsnk flig vzzel, tegynk bele kt evkanl cukrot s az erjeszteni kvnt csalit: ftt bzt, nyers, reg vagy tejes kukorict - esetleg ezeket is megfzve. Annyit, hogy az veg hromnegyed rszig legyen. Ezutn adjunk hozz kanlnyi lesztt. Meleg helyen - 20-30 fokon troljuk.
Az erjeds megindulst buborkok jelzik, s egynapi (24 rs) erjeds utn kivl minsg csalihoz jutunk. Ha rlt bza- vagy kukoricaliszttel etetnk, flttlenl az vegben erjesztett lvel gyrjuk ssze. Az gy ellltott csali kivl pontyozsra, ezstkrszsra, dvrezsre s nagyobb keszegflkre. Tartst anyagot nem szabad hozzadni! Az alkoholosan erjesztett csali ngy-t napig megtartja minsgt.
A tejsavas erjeszts: lgmentesen lezrhat befttesveget flig tltsnk fl az erjeszteni kvnt anyaggal - olyanokkal, mint az elbbi esetben. Tegynk hozz kt evkanlnyi cukrot s kanlnyi aludtejet. ntsnk hozz annyi vizet, hogy csordultig megteljen, s azutn szorosan zrjuk le a csavaros kupakkal gy, hogy ne maradjon leveg alatta. Szobahmrskleten az erjedsi id hrom-ngy nap. Ennek az vegnek a levt is sszegyrhatjuk az etetanyaggal. A tejsavasan erjesztett csalit egy-kt napig tarthatjuk - utna rothadsnak indul. Az gy nyert csalit is igen jl flhasznlhatjuk nagyobb bks halak fogsra, de elssorban pontyozsra kivl.
TUDNUNK KELL: Penszes, vagy csak a penszeds legkisebb jelt mutat csalit vagy etetanyagot sose hasznljunk, mert az elriasztja a halakat, ugyangy mint brmilyen ms rothadt anyag.
s mg valami, amit a bks halak horgszatnl kell tudnunk: mr-mr elcspelt tma, de jegyezzk meg: etetssel az a clunk, hogy horgszhelynkre csalogassuk a halakat, s hogy huzamosabb ideig ottmaradjanak, ami pedig szmunkra a legfontosabb: kapsra sztnzzk ket. Teht az etetanyag a halak tvgynak flkeltsre, de semmikppen jllakatsukra val! Csak a rendszeres, de mrskelt etetssel rhetjk el clunkat, az pedig a j fogs…
rdemes kiprblni ezt az igen egyszeren elkszthet csalit s azzal is etetni, ha van mr etetett horgszhelynk, etessnk hozz kt-hrom alkalommal nhny maroknyit, s azt fogjuk tapasztalni, hogy gyorsan rtallnak a halak, megszeretik, ami szmunkra sok kapst s sok szp megakasztott halat jelent. Klnsen az szi pontyozs legfogsabb csalija az erjesztett, ftt reg kukorica. Olyan vzben, ahol vannak pontyok, biztosan nem csaldunk erjesztett csaltekkel horgszva!
|